Hooded (Psephotus dissimilis)
Beskrivelse:

Hooded Parakit lever i Northern Territory, Australien. De lever for det meste parvis eller i små flokke i åbne skovområder i Spinifex land (ørken med store græstuer) hvor de ofte ses på jorden søgende efter frø af græs og andre planter.

Denne smukke parakit forveksles meget ofte med Gyldenskuldret Parakit. Den hætteklædte er smukkere og langt mere kendt. Ordet Psephotus er et græsk ord, som betyder "indlagt med småsten". Ophavsmanden havde i tankerne, at selvom gruppen var ensartet i bygning var der stor forskel i farve mønster og tages som en gruppe, lignede de noget farverigt mosaik, mente de gamle grækere.

Gruppen omfatter syv arter naturligt hjemmehørende i Australien.
De er - Rødrygget eller Græsparakit, kendt som "Grassie", den Mulga, eller som det er almindeligt kendt, Mangefarvet Parakit, Blue Bonnet eller "Naretha" de hætteklædte, Gyldenskuldret og Paradise Parakit. Sidstnævnte er den smukkeste af familien, men er nu næsten uddød.

Størrelsen af denne familie er mellem Rosella og Neophema gruppen, de er alle græsfrø spisere. Den Rødrygget, Mangefarvet, Blue Bonnet og "Naretha", foretrækker træer, hvor de bygger deres reder, mens de tre sjældnere arter hætteklædte, Gyldenskuldre og Paradis, foretrækker termit højene, som er specielle for deres levesteder.

Hooded er slank og har en forholdsvis lang hale, der er en meget markant forskel mellem kønnene. Den voksne han har et sort hoved, som begynder på panden og strækker sig til nakken, og dens navn er afledt af denne hætte. Bagsiden er mørk gråbrun, den øverste vinge gul, gump og øvre hale turkisblå; centrale halefjer bronze grønt, bliver sortbrune spidser; under halen laks rød margin med hvid. Hovedet, sider af halsen, hals, bryst, mave, sider af kroppen og under vingen er turkis blå. Neville Calyley i "Australian Papegøjer", kalder det turkisblå; Dr. Alan Lendon beskriver det som en levende blålig grøn i sin bog "Papegøjer i fangenskab". Jeg har lagt mærke til denne farve ændrer udseende i forskellige belysninger.

Farven på de voksne hunner er primært gullig oliven grøn med en bleg blålig skær på kinder, nedre bryst, mave og lår. Under halen, laksefarvet gående over i hvid som hos hannen..

Unge fugle ligner næsten hunnen, bortset fra det gullige næb, som senere skifter til horn farve. Hoodeds, hvad enten de er fanget eller opdrættet i voliere, kommer i yngle tilstand foråret og efteråret.

Hunnen ruger i 21 dage, hannen tager ikke del i det, bortset fra at fodre hunnen, mens hun ligger på reden. Ungerne forlader reden efter ca. 28 dage, når de har fuldt fjerdragt. Det er vanskeligt præcist at se forskel på ungfugle, selv om nogle viser lysere blå kindpletter.

Begge forældre fodre ungerne, også efter de forlader reden, fortsætte de med at fodre dem i omkring fire uger, selv om ungerne er helt i stand til at klare sig selv så snart de har forladt reden. Efter ca. en måned bliver forældrene meget intolerante over for ungernes tilstedeværelse, så de bør fjernes fra forældrene. To kuld er sædvanlig på en sæson, men til tider kan der forekomme tre.

Ungfugle er dejlige og meget legesyge, de har det rigtig sjovt for eks. med en bordtennisbold.
I slutningen af november begynder forældrene at fælder. De unge Hoodeds gennemgår en fældning, når de er 3-4 måneder gammel. Unge hanner begynder ikke at antage voksen fjerdragt i lang tid, og overgangen er ikke afsluttet, før de er omkring femten til atten måneder gammel.

De har adgang til trækul, grus, sand, sten salt, rødder og et stykke råddent træ, som de bruger en masse tid på at tygge. Deres frø er en Parakitblanding, afskallet havre og Hamp. Masser af grønt foder og herunder mælkebøtter, fuglegræs, gulerod, æble. Når de fodre deres unger, skal de tilbydes store mængder af grønne ærter.

Under parringssæsonen lander hannen med stor ceremoni i nærheden af hunnen eller følger hende hen ad jorden i en serie små hop, idet skuldrene samtidig med fjerene på hovedet rejses i form af en lille kam. Han puster fjerene på sit nedre bryst, så de skiller sig ud hver for sig og udfører yndefulde korte flyveture rundt om hunnen og holder sig meget rank, samt går med stor værdighed.

Hooded er en hårdfør og meget attraktiv voliere fugl, men ganske uegnet i et blandet fuglehold.

De hætteklædte og dets slægtninge udgraver tunneler i termitboer, gravhøje eller tuer. Sletterne, som disse fugle lever på, er tyndt bevokset og højene er 4-12 meter høj og fra ½ meter til ti meter i diameter. Fuglene graver i højen til en dybde på omkring 25 cm og omkring ¾ dele af vejen fra bunden af højen. Indgangen er præcis lige så stor at fuglen kan komme ind, men reden selv er omkring 16-18 cm i diameter. Æggene lægges på jorden i en fordybning.

bj parakitter  | Tlf.: +45 25775341